Novice, zanimivosti...

05.04.2012

Otroški pevski festival Brinjevka.

preberite več o tem...

18.10.2008

Lokalno turistično vodenje z licenčnim turističnim vodnikom.

preberite več o tem...

22.5.2007

Podatki iz začetka 20. stoletja iz starih publikacij.

preberite več o tem...

01.12.2006

Decembra 2006 je izšla monografija o Sežani.

preberite več o tem...

Temperatura

Vremenska napoved

Število prebivalcev - zadnji podatki

Mesto Sežana:

6.151

Občina Sežana:

13.842

Hrpelje-Kozina:

1.932

Občina Hrpelje-Kozina:

5.131

Divača:

1.868

Občina Divača:

4.443

Komen:

631

Občina Komen:

3.578


Starejši podatki
Vir: www.stat.si

Zakljenjeno meso (6.11.2012)

 

Trgovina v Franciji je dala meso pod ključ

Biftek Charal, kupljen v supermarketu Match de Lille, 5. novembra 2012 (20 MINUTES)

 

DRUŽBA - Neka trgovina v mestu Lille v Franciji se je odločila dati nekatere mesne izdelke pod ključ.

 

Za nekatere je to nepomembnost, za druge pa znamenje današnjih časov. Supermarket "Match des halles Solférino" v mestu Lille je sedaj namestil težke ključavnice na določene pakete mesa. Glede na ceno 30 evrov za kilogram svinjske ribice "Grand Cru" je previdnost razumljiva. Vendar ima to tudi simbolni pomen. "Najrevnejšim, ko plačajo vse stroške bivanja, ne ostane skoraj nič denarja za hrano", pojasnjuje Jean-Louis Callens, državni sekretar francoske Javne varnosti (Secours Populaire).

 

"V času Jeana Valjeana"

Stranke omenjene trgovine v bistvu sploh niso presenečene in Vincent ironično dodaja: "Danes se krade vse, kmalu se bo zaklepalo še kruh." Rogerju se zdi to normalno, vendar se sprašuje, če ta ukrep na embalaži ne predstavlja nevarnosti za zdravje. Po mnenju ene od strank ponekod stradajo od lakote. Jean-Yves Vasseur, ki pripravlja zimsko akcijo v centru mesta Lille, pravi: "To je zaskrbljujoče. Če morajo ljudje krasti meso za preživetje, prihajamo v čase Jeana Valjeana (junak knjižne novele Nesrečniki).

 

Vodstvo supermarketa Match se je vzdržalo vseh komentarjev, toda eden od varnostnikov trgovine je potrdil, da "se poleg alkohola ukrade največ hrane". Ali tudi mesa? "Še nikoli nisem videl nikogar, ki bi šel iz trgovine z ukradenim paketom mesa", se čudi zastopnik neke druge blagovne znamke. Po naših opažanjih noben drug supermarket v mestu ni opremljen s čim podobnim. Interni vir znotraj Match-a, katerega glavni sedež je v mestu La Madeleine, pa pravi, da ostale trgovine v regiji že uporabljajo enake tehnike zaščite pred krajo.

 

Olivier Aballain

20MINUTES.FR