Novice, zanimivosti...

05.04.2012

Otroški pevski festival Brinjevka.

preberite več o tem...

18.10.2008

Lokalno turistično vodenje z licenčnim turističnim vodnikom.

preberite več o tem...

22.5.2007

Podatki iz začetka 20. stoletja iz starih publikacij.

preberite več o tem...

01.12.2006

Decembra 2006 je izšla monografija o Sežani.

preberite več o tem...

Temperatura

Vremenska napoved

Število prebivalcev - zadnji podatki

Mesto Sežana:

6.151

Občina Sežana:

13.842

Hrpelje-Kozina:

1.932

Občina Hrpelje-Kozina:

5.131

Divača:

1.868

Občina Divača:

4.443

Komen:

631

Občina Komen:

3.578


Starejši podatki
Vir: www.stat.si

Sežana

Radio player online

 

SEŽANA je pomembno slovensko mesto ob meji z Italijo; upravno središče kraško-brkinske regije (sedež upravne enote), znana tudi kot kraška metropola.

Mesto se stalno razvija in širi, na veliko se gradi, v preteklosti tudi po zaslugi domačega gradbenega podjetja Kraški zidar, enega največjih tovrstnih podjetij v Sloveniji, ki pa je žal propadlo, tako kot večina gradbenih velikanov v Sloveniji. Tudi Občina Sežana veliko vlaga in investira v infrastrukturo. Ko se človek sprehodi ali popelje po mestu, ima občutek, kot da se nahaja v katerem izmed večjih slovenskih mest (LJ, MB...).

Na tem območju je drugače kar veliko tovarn, podjetij in obrtnikov (Mitol, Jadran, Kras, Adria Terminali, Alfastreet, Marmor, Boma, KSP, Kraški vodovod, Metra, Gold Club, Sea, Vinakras, Armeton...), ki zaposlujejo večino prebivalstva. Večje število ljudi se vozi na delo v Sežano tudi iz postojnskega in ilirsko-bistriškega področja.

V bližini mesta se nahaja svetovno znana 400 let stara kobilarna Lipica, ki pritegne kar lepo število turistov. V Lipici sta dva hotela, v samem mestu pa še štiri, ki so namenjeni turistom, poslovnežem ter prehodnim gostom. Glede na to, da je Sežana nekje na sredini in v stičišču med Ljubljano, Trstom in Obalo, veliko turistov in organiziranih skupin prenoči v mestu, čez dan pa gredo na izlete v različne smeri (Lipica, Postojnska jama, Škocjanske jame, Kras, Štanjel, Ljubljana, Trst, Jadransko morje...). Seveda pa se da tudi v samem mestu pogledati marsikaj zanimivega: sežanski botanični park, Kosovelovo spominsko sobo, sprehod po gozdni učni poti Tabor, pa mestna učna pot naravne in kulturno-zgodovinske dediščine mesta, pohod po Kosovelovi spominski poti od Sežane do Tomaja itd..

Zemljevid


Taxi hotel Transfer