Novice, zanimivosti...

05.04.2012

Otroški pevski festival Brinjevka.

preberite več o tem...

18.10.2008

Lokalno turistično vodenje z licenčnim turističnim vodnikom.

preberite več o tem...

22.5.2007

Podatki iz začetka 20. stoletja iz starih publikacij.

preberite več o tem...

01.12.2006

Decembra 2006 je izšla monografija o Sežani.

preberite več o tem...

Temperatura

Vremenska napoved

Število prebivalcev - zadnji podatki

Mesto Sežana:

6.151

Občina Sežana:

13.842

Hrpelje-Kozina:

1.932

Občina Hrpelje-Kozina:

5.131

Divača:

1.868

Občina Divača:

4.443

Komen:

631

Občina Komen:

3.578


Starejši podatki
Vir: www.stat.si

Orkan Sandy ZDA (31.10.2012)

 

Sandy: Ali obstaja povezava med podnebnimi spremembami in orkani?

Linija nebotičnikov na Manhattnu 30. oktober 2012 (MICHAEL HEIMAN AFP.COM)

 

PLANET - Razvila se je burna razprava med klimatologi...

Kaj pa če so orkani nastali zaradi podnebnih sprememb? To kompleksno vprašanje je sprožilo eno izmed najbolj burnih razprav med klimatologi, izmed katerih je skupina strokovnjakov "IPCC - Intergovernmental panel on climate change" presodila, da je "možno", da bodo orkani vedno močnejši v XXI. stoletju.

"Število orkanov se je povečalo ravno na področju severnega Atlantika."

"Znanstvene raziskave o vplivu podnebnih sprememb na orkane so še odprte", pravi Serge Planton, vodja raziskovalne skupine na področju podnebnih sprememb Meteo France, za AFP. Po njegovem mnenju je ta femonem zelo kompleksen - ciklon je odvisen od temperature površja morja, vendar tudi od strukture vetrov na celotni površini atmosfere - in se ne nanaša na linearno, enostavno, globalno segrevanje.

V svojem zadnjem poročilu o izrednih dogodkih, marca 2012, je poročilo odbora strokovnjakov o podnebnih spremembah (IPCC) opozorilo tudi na veliko previdnost. Težko je namreč z gotovostjo potrditi, je dejal, da se je dejansko povečala intenzivnost in pogostost orkanov v preteklih 40-ih letih, odkar so pričeli s satelitskimi opazovanji.

Vendar pa se je v severnem Atlantiku, kjer se je razvil orkan Sandy, "število orkanov, vključno z najmočnejšimi, povečalo," potrjuje Ameriška agencija za oceane in atmosfero (NOAA). So podnebne spremembe dejstvo? "Raven verjetnosti je nizka, poroča IPCC. Štirideset let je prekratko obdobje, da bi lahko prišli do konkretnih zaključkov v klimatologiji, pojasnjuje Serge Planton.

 

Cikloni bodo še bolj intenzivni v prihodnosti

In nekateri znanstveniki poudarjajo povezavo med fazami trajne dejavnosti orkana in pojava El Nino, naravnega fenomena, kateri je povzročil segrevanje vode v srednjem in vzhodnem Pacifiku. Študija, objavljena 15. oktobra v reviji "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS) se nagiba k teoriji teze globalnega segrevanja. Z rekonstruiranjemi gibanja morja v Mehiškem zalivu od leta 1923 so raziskovalci ugotovili, da so bili orkani v toplejših letih bolj aktivni kot v hladnejših.

Pred nekaj leti je Jeffrey Donnelly (Woods Hole Oceanographic institution) v študiji paleoklimatologije ugotovil, da je bila ciklonska aktivnost intenzivna pred 200 leti med "malo ledeno dobo". In prihodnost? Na podlagi modeliranja IPCC meni, da bo orkanov manj, vendar bodo ti intenzivnejši, z več padavinami in bolj vetrovni.

Če gredo študije, ki so na voljo za severni Atlantik, v isto smer, pravi NOAA, obstaja relativno velika negotovost v teh napovedih in so potrebne dodatne raziskave. Vendar po mnenju Toma Mitchella, odgovornega za ta vprašanje na britanskem čezmorskem inštitutu, obstaja že veliko skladnosti med današnjimi dogajanji v svetu in med napovedmi IPCC glede ekstremnih dogodkov.

 

20MINUTES.FR