Prva stran           Opis                   Fotografije         Kontakt


 

Z vsakim dnem se piše življenjepis, žal pa se velikokrat za marsikaterim človekom ali stvarjo le-ta izgubi oz. gre v pozabo. So ljudje, ki želijo, da vse to ne bi utonilo v pozabo. Z zbiranjem starih predmetov (orožja, uniform, starih fotografij, gospodinjskih predmetov, kmečkega orodja, starih listin...) počne to tudi Sežančan Orlando Fabris (po domače Celanov), ki svojo zbirko prav rad razkaže vsakomur, ki pride v enega od dveh starih delov mesta Sežana, imenovanega Vidmašče.

V njegovem sedaj že pretesnem prostoru so predmeti iz preteklosti znova zaživeli. Kar čuti se, kako ima vsak predmet svojo zgodbo. Ko si jih človek natančneje ogleda, se ga nehote dotakne nostalgija in začne razmišljati, kako so naši predniki živeli, kako in zakaj so jim take naprave včasih služile. Sprašuje se, čemu je bilo treba I. svetovne vojne s krvavo reko Sočo ter II. svetovne vojne.

Delček preteklosti in načina življenja se vam odvija pred očmi, ko občudujete stare predmete in velikokrat vas te neme priče zgodovine nagovorijo, kot bi hoteli v vas prebuditi čut po preteklosti in vas tako povezati s predniki in njihovim načinom življenja.

Vsi, ki bi si zbirko radi brezplačno ogledali, dobite dodatne informacije na telefonu 05 7341156, po GSM-u 041 549842 ali po elektronski pošti orlando.fabris@email.com